سوله چیست؟ + ابعاد، انواع و 12 جزء اصلی سوله
سوله چیست؟! سوله یکی از سازه های صنعتی پرکاربرد است که ویژگی اصلی آن، نداشتن ستون میانی می باشد. سرعت بالا و هزینه پایین در ساخت و ساز باعث شده است که این سازه بهترین گزینه برای ساخت کارخانه ها و کارگاه های تولیدی در شهرک های صنعتی باشد.
سوله از دو بخش زیر تشکیل می شود:
- اسکلت : وظیفه اصلی اسکلت، تحمل فشار بار وارده و انتقال آن به زمین است. به همین دلیل مهم ترین نقش را در سوله ایفا می کند.
- پوشش : برای پوشش سقف و دیوار از موارد متنوعی مثل آجر، ساندویچ پنل، بتن پیش ساخته و غیره استفاده می کنند.
ابعاد سوله
طول استاندارد 90 متر و عرض آن 20 تا 30 متر است، همچنین ارتفاع آن از 4 متر تا 25 متر متغییر است.
اجزای اصلی
- ستون
- تیر
- قوطی یا پروفیل باکس
- پرلین یا پروفیل Z شکل
- رفتر
- والپست
- بولت
- میل مهار
- بادبند
- گیرت
- استرات
- پوشش سوله
مراحل ساخت
اجرای سوله به صورت مرحله به مرحله به شرح زیر است:
مشاوره و نقشه برداری
ابتدا راجع به کاربری، اقلیم منطقه و شرایط زمین اطلاعاتی جمع آوری می شود و سپس مهندسین با تهیه ی نقشه شاپ پروژه را به مرحله ساخت می رسانند.
اجرای فونداسیون
در این مرحله هرچقدر زمین تراز تر باشد، استحکام سازه بالاتر رفته و از مصالح کمتری استفاده می شود. فونداسیون را می توان به دو روش اجرا کرد:
روکار
برای اجرا این نوع از فونداسیون، بر روی سطح زمین قالب می بندند.
توکار
در این روش ابتدا با بیل مکانیکی خاک برداری صورت گرفته، سپس برای حفظ رطوبت بتن، با نایلون قالب بندی صورت میگیرد.
ستون گذاری
در این مرحله ابتدا مش ها (میلگرد ها) بافته شده و بولت ها در جای خود قرار می گیرند (بولت نوعی پیچ از جنس میلگرد است که برای متصل کردن زیر ستون به فونداسیون از آن استفاده می شود)، سپس بتن ریزی انجام شده و ستون ها که مهم ترین عضو اسکلت سوله هستند با جرثقیل به بولت ها با مهره متصل می شوند.
قرار دادن رفتر ها
تیر های شیب دار اصلی سقف یا همان رفتر ها ابتدا با پیچ و مهره به هم متصل شده، سپس با کمک جرثقیل در جای خود قرار می گیرند. این کار به صورت فریم به فریم انجام می شود.
استرات
این المان ها، قوطی هایی هستند که برای استحکام سازه و انتقال نیرو در قاب ها به کار می روند. به عبارتی استرات ها با اتصل به ستون یا رفتر ها قاب ها را به هم متصل می کنند و چون به جان تیر یا ستون ها متصل هستند، نقش تکیه گاه جانبی را نیز ایفا می کنند.
اتصال بادبند
از بادبند ها برای مهار نیروی جانبی مثل نیروی باد یا زلزله استفاده می شود. این عضو به صورت کششی طراحی شده که قاب ها را به صورت مورب، به هم متصل می کند.
والپست
والپست ها ستون های کوچکی هستند که در سازه هایی با دهانه ی بزرگ وظیفه ی انتقال بار به زمین را برعهده دارند.
پرلین
پرلین یا همان پروفیل Z، عملکردی شبیه به تیر دارد و به بال تیر های اصلی متصل می شوند. وظیفه اصلی پرلین در سوله تحمل وزن سقف شیب دار بوده و در جهت مخالف شیب نصب می شود. از پرلین می توان برای اتصال دیوار ها و ستون هایی با فواصل زیاد نیز استفاده کرد.
گیرت
گیرت ها برای زیر سازی دیوار هستند که در صورت استفاده نکردن از گیرت می توان از پروفیل قوطی استفاده نمود.
میل مهار
میلگرد دو سر رزوه ای است، که با مهره به پرلین ها متصل می شود. بین هر دو پروفیل Z شکل سقفی معمولا دو تا میل مهار بند یا سگراد متصل می کنند تا از کمانش پیچشی پرلین ها جلوگیری شود.
نصب پوشش سقفی
با توجه به تصمیم کارفرما و اقلیم منطقه می توان از مصالح متعددی برای پوشش سقف و دیواره های سوله استفاده نمود اما با توجه به تنوع بالا در ساخت ساندویچ پانل و متناسب بودن آن باهر شرایط آب و هوایی، پنل های ساندویچی گزینه ای مناسب برای سازندگان می باشند.
برای ساخت سوله با ساندویچ پانل، بهتر است ابتدا ساندویچ پانل سقفی با استفاده از پیچ و فیتر به اسکلت سوله متصل شود.
نصب پوشش دیواری
پس از نصب رانر ها ساندویچ پانل دیواری را به زیرسازی با پیچ های مخصوص متصل می کنند.
نصب آبرو
گاتر یا آبرو در دو نوع لندنی و یا جعبه ای تولید می شود که اکثرا از آبرو های جعبه ای یا چهار گوش در ساخت سوله استفاده می کنند.
نصب فلاشینگ
مهم ترین کاربرد فلاشینگ ها، پوشاندن خط الراس ساندویچ پانل سقفی است. این کار باعث هوابندی و درزبندی سقف و دیواره ها شده که از نفوذ رطوبت به داخل سازه جلوگیری می کند. فلاشینگ ها از لحاظ ظاهری نیز باعث زیبایی سازه می شوند.
انواع سوله
سوله از نظر استراکچر یا همان اسکلت به دو دسته بتنی و فلزی تقسیم شده که سازه های فلزی وزن و تولید ضایعات کمتری نسبت به سازه های بتنی دارند. تقسیم بندی سوله ها از لحاظ ظاهری نیز به سقف سازه وابسته می باشد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
سوله های اسکلت فلزی در دو نوع تیر ورقی و ال اس اف ساخته می شوند.
ال اس اف (LSF)
سوله ال اس اف، سازه های سبک و پیش ساخته ای هستند که امروزه به علت سرعت بالا در اجرا و نصب، کاهش وزن ساختمان و در نتیجه کاهش هزینه ساخت سوله، از محبوب ترین اسکلت ها برای این سازه ها به شمار می آید. همچنین سوله ال اس اف مقاومت خوبی در برابر فشار، ضربه، زلزله و آتش دارد.
اسکلت تیرورق
سوله های تیر ورقی از سوله های قدیمی و کلاسیک هستند که به عنوان سوله سنگین نیز شناخته می شوند. این سازه با اسکلت تیر ورق در انواع مختلفی با توجه به کاربرد و سلیقه ی کارفرما تولید می شود که در این قسمت به دو مورد آن پرداخته ایم.
تیرورق با جان سینوسی
تیر ورق ساختاری I شکل دارد که به دو لبه بالایی و پایینی بال، و به ورق میانی جان می گویند. در ساخت سوله با جان سینوسی، از تیر ورق هایی استفاده می شود که در قسمت جان، ورق فولادی را به شکل سینوسی درآورده و سپس به ورق های فولادی بال جوش داده می شود. علت اصلی سینوسی کردن جان، افزایش استحکام تیر می باشد.
خرپایی
سوله خرپایی دارای وزنی نسبتا کم است و مدت زمان ساخت آن به علت ساخت خرپاها کمی طولانی می باشد. خرپا سازه ای با واحد های مثلثی است، که به دلیل باربر بودن، تحمل کشش و فشار زیادی را داشته و باعث مستحکم تر شدن سازه می شود.
سقف سوله
دسته بندی دیگر که بر اساس ظاهر صورت می گیرد، تقسیم سوله ها بر اساس سقف آن ها است.
سقف شیب دار
سقف شیب دار پر استفاده ترین مدل سقف در سوله ها است. در سازه های صنعتی و سوله ها مهم ترین عامل انتخاب و خرید هر عضو، دوام بالا، پایداری و مقرون به صرفه بودن آن عضو است. سقف شیب دار علاوه بر سه فاکتور ذکر شده، امنیت بالایی داشته و نصب و اجرای آن راحت است.
شیب سقف ها بر روی استحکام سازه تاثیر مستقیم دارد به طوریکه شیب زیاد سقف ها باعث ناپایداری ساختار سازه می شود. شیب هر سقف بر اساس منطقه جغرافیایی تعیین می شود برای مثال در مناطق بادخیز کشور نمی توان از سقف هایی با شیب زیاد استفاده کرد، زیرا سقف باید در برابر باد های شدید و دیگر عوامل جانبی آسیب پذیر باشد.
سقف قوسی یا UBM
سوله های UBM سازه هایی بدون اسکلت، قوسی شکل، بسیار سبک هستند که به دلیل منحنی بودن، در برابر بار زلزله، برف و باد مقاومت خوبی از خود نشان می دهند.
برای ساخت این نوع سوله ورق های گالوانیزه با عرض یک متر را به مقدار یکسان در محل پروژه قوس دار کرده و با استفاده از پیچ یا جوش به هم متصل می کنند. ارتفاع راس قوس به عواملی مانند دهانه سوله و موقعیت جغرافییای محل اجرا وابسته است. به صورت کلی طول دهانه در سوله UBM بین 10 تا 36 متر می باشد.
سوله با سقف UBM به سه شکل ساخته می شود:
- زمین به زمین
- زمین به ستون
- ستون به ستون
کاربرد
- انبارها
- نمایشگاه های هنری
- سالن های ورزشی
- سالن های نگهداری دام
- مرغداری ها
- پالایشگاه ها
- آشیانه های هواپیما
- سالن های اجتماعات و همایش
- تولیدی ها
مزایا
- احداث راحت
- هزینه ساخت و ساز پایین
- زمان ساخت کم
- نگهداری آسان
- فونداسیون سبک تر مسبت به سایر سازه ها
- طول عمر طولانی
- تغییر پذیری
- وزن کم سازه
- ظاهر متنوع
قیمت
قیمت ساخت سوله به صورت متر مربعی محاسبه می شود که عوامل زیادی مانند نوع و وزن اسکلت، نوع و ضخامت پوشش سقف و دیواره هاو… در آن تاثیر گذار است. برای محاسبه وزن اسکلت باید طول دهانه سوله، طول سالن و ارتفاع ستون را در نظر گرفت. جهت دریافت مشاوره با کیان پانل در ارتباط باشید.