ساخت سردخانه با ساندویچ پانل
ساخت سردخانه با استفاده از ساندویچ پانل یک روش متداول، اقتصادی و پایدار برای ایجاد سازههای سرد و یخچالی است. از آن جایی که سردخانهها یک محیط ایزوله و عایق جهت حفظ و نگهداری مواد غذایی و داروها هستند، ساندویچ پانل به دلیل ویژگیهای ساختاری بهترین گزینه برای ساخت این سازهها محسوب میشود.
ساندویچ پانل چیست؟ ساندویچ پانل از دو لایه ورق فلزی و یک لایه فوم عایق (هسته پانل) تشکیل شده است. فوم عایق (فوم پلی یورتان) توسط چسب های مخصوص به دو لایه ورق فلزی (گالوانیزه ،آلوزینک، آلومینیوم) چسبیده است.
در این مقاله قصد داریم به اهمیت سردخانهها و نکات مهم ساخت سردخانه با ساندویچ پنل اشاره کنیم پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
ساندویچ پانل سردخانه
در ابتدا میبایست با ویژگیهای متریال اصلی سردخانهها یعنی ساندویچ پانل سردخانه آشنا شوید. ساندویچ پانل سردخانه شامل دولایه ورق فلزی از جنس آلوزینک و یا گالوانیزه است.
هسته میانی ساندویچ پانل سردخانه نیز اغلب از جنس فوم پلی اورتان انتخاب میشود. دلیل انتخاب این فوم، مقاومت بالای فوم پلی اورتان در برابر تبادلات حرارتی و رطوبتی است.
در مقاله انواع فوم ساندویچ پانل، ویژگیها و مشخصات فومهای مختلف ساندویچ پانل شرح داده شده است.
ضخامت فوم ساندویچ پانل سردخانه برای سردخانههای بالای صفر بین 7 الی 10 سانتیمتر و برای سردخانههای زیر صفر بین 10 الی 15 سانتیمتر در نظر گرفته میشود.
ضخامت ورق ساندویچ پانل نیز معمولاً بین 0.4 تا 0.7 میلیمتر است؛ اما ضخامت 0.7 میلیمتر در نوع ورق آلومینیوم و در متراژهای بالا تولید میشود.
برای دریافت جزئیات بیشتر به مطلب ساندویچ پنل سردخانه در سایت مراجعه نمایید.
استفاده از سردخانه چه اهمیتی دارد؟
سردخانهها به لحاظ اقتصادی و عملیاتی اهمیت بسیار زیادی دارند و بهعنوان محیطهای واسط در چرخه تولید و عرضه محصولات به شمار میروند. در ادامه به برخی از ویژگیهای سردخانهها اشاره میکنیم.
حفظ کیفیت محصولات: سردخانهها بهعنوان محیطهای مناسب جهت حفظ کیفیت و سلامت محصولات تازه و فرآوردههای بستهبندیشده عمل میکنند.
مدیریت زنجیره تأمین: سردخانهها بهعنوان نقاط کلیدی و حساس در زنجیره تأمین، جابهجایی، انبارکردن و توزیع محصولات محسوب میشوند. با استفاده از سردخانهها میتوان در زمانهایی که تقاضای محصولات کم است، آنها را ذخیره کرد و در زمان تقاضای بالا به بازار عرضه کرد.
صادرات و واردات: پر واضح است که سردخانهها نقش بسیار مهمی در تسهیل صادرات و واردات محصولات ایفا میکنند. با فراهمکردن شرایط نگهداری و حملونقل بهینه توسط سردخانهها میتوان محصولات را به سایر کشورها صادر کرد و محصولات وارداتی را نیز با حفظ سلامت و کیفیت اولیه دریافت کرد.
تأمین امنیت غذایی: سردخانهها در تأمین امنیت غذایی جامعه نقش بسیار مهمی دارند؛ زیرا با انبارکردن محصولات کشاورزی، دامی و دریایی امکان تأمین غذای سالم و باکیفیت در طول سال فراهم میشود که بهتبع این مورد سبب کاهش تبعیض در توزیع غذا و حفظ ارزش غذایی محصولات میشود.
پشتیبانی صنایع دیگر: وجود سردخانهها نقش بسیار مهمی در صنایع دیگر مانند صنایع بستهبندی، تولید مواد غذایی فراوری شده دارند. بهصورت کلی سردخانهها امکان فرایندهای تولید و عرضه بازار را به نحوی مطلوب بهبود میبخشند.
در حقیقت سردخانهها با حفظ شرایط نگهداری، کنترل دما، کنترل رطوبت، تولید گاز اتیلن از فساد محصولات جلوگیری میکند و در کاهش ضایعات محصولات نقش بسیار مهمی دارد.
انواع سردخانه صنعتی
سردخانهها در شکلها و اندازههای مختلف و با کاربریهای متفاوتی وجود دارند. این کاربریها به نوع محصولاتی که در سردخانهها بستگی دارد؛ اما بهصورت کلی ماهیت و عملکرد تمامی سردخانهها به یکشکل خواهد بود. در ادامه به انواع سردخانه صنعتی اشاره خواهیم کرد.
انبارداری: از سردخانههای انبارداری برای نگهداری و ذخیرهکردن محصولات در دماهای مشخصی استفاده میشود که این محصولات میتواند شامل گوشت، مرغ، سبزیجات و میوهجات باشد.
تجاری: سردخانههای تجاری یک بخش مجزا در اماکن تجاری مثل فروشگاهها، رستوران، هتل، سوپرمارکت که صاحبین این مشاغل برای حفظ و نگهداری مواد غذایی مورداستفاده روزانه خود از این سردخانهها استفاده میکنند.
تولیدی: برخی از کارخانجات برای نگهداری و پردازش محصولات خام و اولیه از سردخانههایی با عنوان سردخانههای تولیدی استفاده میکنند.
منجمد: این سردخانهها به سردخانههای زیر صفر معروف هستند که برای نگهداری محصولاتی مانند بستنی، ماهی، گوشت منجمد در دماهای بسیار پایین مورداستفاده قرار میگیرند.
متحرک: سردخانههای متحرک در قالب کانکسهای چرخدار طراحی و تولید میشوند البته کانکس سردخانهای در نوع کانکس ثابت نیز وجود دارد. سردخانههای قابلحمل توسط مالبند به وسایل نقلیهای مانند نیسان متصل میشوند و جابهجایی و حملونقل بسیار راحتی دارند.
در مجموع سردخانهها باتوجهبه نوع محصولاتی که در آن نگهداری میشود مشخصات خاصی دارند برای مثال هر سردخانه ظرفیت خاصی دارد که میتواند میزان مشخصی از محصولات را در خود نگهداری کند و بیش از مقدار مشخص شده شرایط اصولی و مناسب برای همه محصولات برقرار نخواهد شد. همچنین رطوبت و دما نیز بر اساس نوع محصولاتی که نگهداری میشود تنظیم میشود.
مراحل ساخت سردخانه
ساخت سردخانههای صنعتی معمولاً شامل چند مرحله است. در زیر بهطورکلی به این مراحل اشاره میکنم:
برنامهریزی و طراحی
در این مرحله، نیازها و الزامات مشتری بررسی میشود و بر اساس آنها، طرح و نقشههای مهندسی سردخانه تهیه میشود. در این مرحله، عواملی مانند ظرفیت سردخانه، دما، رطوبت، سیستمهای کنترل و تجهیزات موردنیاز مشخص میشوند.
ساخت بنا
در این مرحله، بر اساس نقشههای طراحی، اسکلت سردخانه اجرا میشود. این شامل اجرای زیرسازی، نصب پنل دیواری جهت پوشش دیوار و سقف، درزبندی و سیل بندی سازه با استفاده از انواع ورق فلاشینگ است. انتخاب مواد ساختمانی مناسب و صحیح مانند ساندویچ پانل سردخانه، همچنین رعایت استانداردهای ساخت برای ایجاد عایقهای حرارتی و رطوبتی مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است.
یکی از اجرای اصلی سردخانه ها که نقش بسیار مهمی در کاهش هدر رفت و کنترل انرژی برودتی بر عهده دارد درب سردخانه است. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه به مطلب مربوطه مراجعه فرمایید.
این مرحله یکی از مهمترین مراحل در پروسه ساخت سردخانه محسوب میشود. از آن جایی که سردخانه وظیفه حفظ سلامت محصولات را بر عهده دارد و یک محیط کاملاً عایق محسوب میشود، انتخاب یک ساندویچ پانل با متریال باکیفیت بسیار حائز اهمیت است. اما در فرایند ساخت سردخانه مرحله کفسازی سردخانه تأثیر فوقالعادهای در عایقسازی محیط سردخانه دارد.
کف سازی سردخانه شامل مراحل زیر است:
- خاکریزی و کوبش
- لولهکشی
- بتنریزی (بتن مگر)
- ایزوگام
- عایقسازی با ترکیبی از 3 لایه فوم پلی اورتان و 3 لایه نایلون
- بتنریزی (بتن مگر)
- 20-30 سانتیمتر بتن مسلح
- یکلایه اپوکسی (لزومی به استفاده از آن نیست)
در مرحله بعد میبایست زیرسازی ساندویچ پانل با استفاده از قوطیهای پروفیل انجام شود و در نهایت ساندویچ پانلها به زیرسازی پیچ شوند. نکته قابلتوجه در این مرحله این است که زیرسازیها در سمت بیرونی سردخانه قرار میگیرند و محیط داخلی سردخانه کاملاً صاف و پوشیده از ساندویچ پانل است.
نصب سامانهها
در این مرحله، سیستمهای مهم مانند سیستمهای خنککننده (کندانسور)، سیستمهای تهویه، سیستمهای کنترل دما و رطوبت، سیستمهای روشنایی و سیستمهای اضطراری نصب میشوند. تجهیزات مورد استفاده بسته به نوع سردخانه و نیازها متفاوت خواهد بود.
نصب تجهیزات فنی
در این مرحله، تجهیزات فنی مانند راهروها، سیستمهای حملونقل داخلی، سیستمهای جریان هوا، سیستمهای تهویه و تهویه مکانیکی، سیستمهای جریان آب و سیستمهای برقی نصب میشوند. این تجهیزات برای بهبود عملکرد سردخانه و تأمین شرایط مناسب نگهداری از محصولات استفاده میشوند.
آزمایش و راهاندازی
پس از نصب تجهیزات، سردخانه مورد آزمایش قرار میگیرد تا عملکرد و عملیات صحیح تمام سیستمها و تجهیزات بررسی شود. این شامل آزمایش سامانههای خنککننده، سیستمهای تهویه، سیستمهای کنترل و سایر تجهیزات است.
هزینه ساخت سردخانه با ساندویچ پانل
ساخت سردخانه شامل مراحلی مانند تهیه مواد و مصالح موردنیاز مانند ساندویچ پانل سردخانه، متعلقات نصب سردخانه، تجهیزات و سیستمهای خنککننده و همچنین هزینههای مربوط به نصب و اجرای ساندویچ پانل است.
تعیین قیمت هر کدام از این موارد به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد و شما میتوانید جهت اطلاع از قیمت دقیق ساندویچ پانل سردخانه از طریق شمارههای موجود در سایت با کارشناسان کیان پنل در ارتباط باشید.
سوالات متداول
قیمت هر متر مربع ساندویچ پانل سردخانه چگونه محاسبه میشود؟
قیمت هر متر مربع ساندویچ پانل سردخانه بر اساس نوع و ضخامت فوم، نوع و ضخامت ورق، کیفیت متریال و شرکت تولیدکننده متفاوت است. علاوه بر این ساندویچ پانل دیواری پیچ مخفی قیمت بالاتری نسبت به پنلهای ساده دارد.
ضخامت ساندویچ پانل سردخانه چه قدر است؟
برای سردخانههای زیر صفر معمولا ساندویچ پانل با ضخامت 10 الی 15 سانتیمتر در نظر گرفته میشود. برای سردخانههای بالای صفر نیز ساندویچ پانل با ضخامت 7 الی 10 سانتیمتر استفاده میشود.
بهترین نوع فوم و ورق برای ساندویچ پانل سردخانه کدام است؟
بهترین نوع فوم، فوم پلی اورتان است. این فوم مقاومت بسیار بالایی در برابر تبادل انرژی حرارتی و رطوبتی دارد. بهترین نوع ورق نیز ورق آلوزینک است که با روکشی از آلیاژ روی و آلومینیوم مقاومت بالایی در برابر رطوبت و پوسیدگی دارد.