سردخانه چیست؟

با توجه به رشد چشمگیر جمعیت در جهان نیاز به سردخانه‌ها برای تامین انواع مواد اولیه خوراکی و دارویی به شدت افزایش یافته است. در این بین خیلی از صنایع دیگر نیز برای نگهداری از مواد اولیه خود نیاز به سردخانه دارند.

سردخانه چیست؟ سردخانه به محلی گفته می شود که دمای آن بواسطه تجهیزات تعبیه شده در آن محل از جمله سازه ساندویچ پانلی و تجهیزات برودتی در یک محدوده دمایی قرار می‌گیرد و مانع رشد باکتری، کپک و … می‌شود که در نهایت منجر به سالم ماندن مواد غذایی و دارویی می‌شود.

سردخانه صنعتی

البته بد نیست بدانید که داشتن سردخانه یکی از کسب و کارهای پر منفعت به شمار می‌رود که سرمایه گذاری در این صنعت را برای سرمایه گذاران کاملاً توجیه پذیر کرده است.

انواع کاربری سردخانه

سردخانه‌ها از نظر کاربری به دو نوع سردخانه‌های ثابت و متحرک دسته بندی می‌شوند که در ادامه هر دو نوع را توضیح خواهیم داد:

سردخانه ثابت: سردخانه‌های ثابت برای نگهداری مواد غذایی و دارویی که ابعاد آنها از حدود 50 الی 5000 مترمربع زیربنا در محل ساخته می‌شوند و پس از انجام فرآیند ایزولاسیون و نصب، تجهیزات آماده استفاده می شوند.

سردخانه متحرک

سردخانه متحرک: در انواع سردخانه‌های حمل بار، وانت بارهای یخچال دار، کامیونت یخچالی و تریلرهای یخچالی طراحی و ساخته می‌شوند.

اتاق حمل بار سردخانه

انواع سردخانه

سردخانه‌ها از نظر کاربرد به دو دسته‌ی سردخانه‌های بالای صفر و زیر صفر دسته بندی می‌شوند که در ادامه توضیح خواهیم داد:

بالای صفر: دمای سردخانه‌های بالای صفر معمولا بین 3 تا 18 درجه تنظیم می‌شود که برای محصولاتی نظیر گوشت و مرغ تازه، سبزیجات، میوه‌جات، مواد شیمیایی و دارو استفاده می‌شوند.

زیر صفر: این سردخانه‌ها دمای 3- تا 40- درجه را شامل می‌شوند و برای نگهداری مواد غذایی منجمد، مواد لبنی فریز شده، مواد پروتنئینی یخ زده و مصارف شیمیایی خاص ساخته می‌شوند.

با توجه به پیشرفت مصالح و نیازهای بهداشتی و محیطی، سردخانه‌های جدید تماما به وسیله ساندویچ پانل ساخته می‌شوند که در ادامه انواع تجهیزات برودتی سردخانه از جمله کمپرسورها و کندانسورها و سازه ساندویچ پانلی سردخانه را توضیح خواهیم داد.

تجهیزات سردخانه

موتور سردخانه یا همان کمپرسور1 سردخانه بخش اصلی یا همان قلب تپنده یک سردخانه محسوب می‌شود و بر اساس قدرت و توان برودتی که می‌توانند ایجاد کنند به دسته‌های متفاوتی تقسیم بندی ‌می‌شوند.

کمپرسورها

کمپرسور یک جز بسیار مهم دیگر در سیستم خنک کننده دستگاه‌های مبرد محسوب می‌شود. برای فشرده سازی و انتقال مبرد استفاده می‌شود. عملکرد صحیح کمپرسور بسیار اهمیت دارد، زیرا هدف آن فشرده سازی گازی است و عملکرد صحیح کندانسور به عمکلرد کمپرسور بستگی دارد.

کمپرسور سردخانه

کمپرسورهای پیستونی

این نوع کمپرسورها از یک پیستون استفاده می‌کنند که به صورت افقی درون یک سیلندر حرکت می‌کند. با حرکت پیستون به سمت داخل سیلندر، گازی که وارد شده است را فشرده می‌کند و فشار آن را افزایش می‌دهد. سپس گاز فشرده شده توسط کمپرسور از خروجی خود خارج می‌شود و وارد سایر اجزای سیستم دستگاه مبرد می‌شود.

کمپرسورهای اسکرول

این نوع کمپرسورها از دو مجموعه صفحه مسطح استفاده می‌کنند که در آنها یک صفحه استاتیک و یک صفحه متحرک وجود دارد. صفحه متحرک درون صفحه استاتیک حرکت می‌کند و به این ترتیب فضاهای میانی تشکیل می‌دهند. با حرکت صفحه متحرک، فضاهای میانی کمپرس شده و فشار مبرد را افزایش می‌دهند. این کمپرسورها به دلیل ساختار ساده، کم صدا و بازدهی بالا، استفاده بیشتری دارند.

اما برندهای معتبری در حوزه کمپرسور سردخانه وجود دارند مثل بیتزر (Bitzer) کوپلند (Copeland)، رفکامپ (Refcomp) که هر کدام ویژگی‌هایی از جمله نوع گاز ( آمونیک، فریون)، توان برودتی و مشخصات فنی متفاوتی دارند.

کندانسورها

یک بخش بسیار مهم در سردخانه‌هاست که وظیفه جمع‌آوری و انتقال هوای گرم از داخل به محیط بیرون را برعهده دارد. کندانسور2 نقش کلیدی در حفظ تعادل دمای داخل محیط سردخانه بر عهده دارد. بر همین اساس کندانسورها به دو دسته کندانسور آبی و کندانسور هوایی تقسیم می‌شوند اما عملکرد مشابهی دارند.

کندانسور سردخانه

کندانسور هوایی

در کندانسور هوایی از هوا به عنوان محیط خنک کننده استفاده می‌شود و درون کندانسور، یک شبکه لوله‌های کویل وجود دارد که حاوی مبرد گازی است. هنگامی که گاز فشرده شده در کمپرسور از حالت گازی به حالت مایع تبدیل می‌شود، حرارت آن به هوا منتقل می‌شود و گاز مایع شده را با انتقال حرارت به هوا، تبدیل به گاز می‌کند.

هوا از طریق فن‌ها از روی کویل لوله‌ها عبور کرده و به محیط خارجی منتقل می‌شود. این روند باعث خنک شدن و تبدیل گاز مایع به گاز می‌شود.

کندانسور آبی

در این نوع کندانسورها، آب به عنوان محیط خنک‌کننده استفاده می‌شود. آب سرد به کویل لوله‌های کندانسور می‌رسد و حرارت گاز فشرده شده را جذب می‌کند و خنک می‌شود. سپس آب گرمتر به صورت یک جریان خروجی از کندانسور خارج می‌شود. این آب معمولاً با استفاده از سیستم‌های خنک‌کننده دیگر (مانند برج خنک‌کننده) خنک شده و به کندانسور برمی‌گردد.

ساندویچ پانل سردخانه

ساندویچ پانل سردخانه ای دارای ضخامت بیشتری نسبت به انواع معمولی آن هستند. معمولا برای سردخانه‌های بالای صفر از ساندویچ پانل به ضخامت 7 تا 10 سانتی متر استفاده می شود و برای سردخانه‌های زیر صفر از ساندویچ پانل های 10 تا 20 سانتی متری استفاده می شود.

ساندویچ پانل سردخانه

بسته به محیط بهداشتی مورد نیاز می توان از ساندویچ پانل های سردخانه‌ای به ورق کاملا صاف نیز استفاده نمود.
بهتر است قبل از طراحی سردخانه‌ها برای راندمان هرچه بهتر، از مشاوره کارشناسان فروش ساندویچ پانل سردخانه‌ای در این شرکت بهره مند شوید.

در مطلب درب سردخانه می‌توانید مشخصات فنی و ویژگی‌های انواع درب سردخانه را مطالعه فرمایید.

نصب ساندویچ پانل سردخانه ای

سردخانه‌ها دارای پیچیدگی های زیادی در طراحی و ساخت می باشند. از این رو بهتر است پیش از اقدام به طراحی و ساخت، حتما با مشاورین حرفه ای در این زمینه مشورت نمایید.

در مطلب نصب ساندویچ پانل می‌توانید جزئیات و نحوه نصب انواع ساندویچ پانل را مطالعه کنید.

به طور کلی برای نصب ساندویچ پانل‌های سردخانه‌ای نیاز است پس از اجرای سازه ی اصلی، پوشش بیرونی سقف و دیوار ( در صورت لزوم) اجرا گردد.

نصب سردخانه پانلی

پس از آن ایزولاسیون و کفسازی انجام می‌شود که شامل بلوکاژ، اجرای گربه‌رو اجرای فوم عایق پلی اورتان یا XPS و ایزولاسیون رطوبتی مانند ایزوگام یا قیرگونی می باشد. پس از آن بتن مِگر اجرا می شود.

ساندویچ پانل‌های سردخانه‌ای بر روی ریل‌های مخصوص نصب می‌شوند و توسط پیچ‌های مخصوص سردخانه‌ای (پیچ تفلون) به سازه های نگهدارنده متصل می شوند.

تمامی درزهای بین ساندویچ پانل‌های سردخانه‌ای می بایست توسط چسب ماستیک آنتی باکتریال و فوم پلی اورتان، کاملا عایق می شوند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با ساخت سردخانه می توانید به صفحه ساخت سردخانه با ساندویچ پانل مراجعه بفرمایید. همچنین برای اطلاع از قیمت ساندویچ پانل سردخانه به صفحه قیمت ساندویچ پانل مراجعه نمایید و بازه قیمتی انواع پانل دیواری و سقفی را مشاهده کنید.

  1. کمپرسور ↩︎
  2. کندانسور ↩︎

سوالات متداول درباره سردخانه

در چه صنایعی از سردخانه استفاده می‌شود؟

سردخانه‌ها در طیف گسترده‌ای از صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرند. مهمترین صنایعی که از سردخانه‌ها استفاده می‌کنند شامل: صنایع دارویی، صنایع پزشکی، صنایع مواد غذایی، صنایع کشاورزی، کشتارگاه‌ها، فراوری مواد شیمیایی و موارد غیره است.

انواع سردخانه صنعتی به لحاظ نوع محصولاتی که در آن نگهداری می‌شود را نام ببرید.

سردخانه‌های میوه و سبزیجات
سردخانه مواد غذایی گوشت، مرغ لبنیات
سردخانه‌های دارویی جهت نگهداری داروهای خاص
سردخانه‌ های پزشکی برای نگهداری واکسن، سرم، نمونه آزمایشگاهی
سردخانه‌های نفتی و مواد شیمیایی

نوع تجهیزات سردخانه چگونه انتخاب می‌شود؟

نوع تجهیزات سردخانه با توجه به ابعاد و متراژ پروژه، نوع محصولاتی که در آن نگهداری می‌شود و تشخیص مهندسین انتخاب می‌شود.

میانگین 5

مطالب مشابه

پاسخی بگذارید