ساندویچ پانل چیست؟
ساندویچ پانل ها مصالح ساختمانی پیشرفته ای هستند که مواد اصلی آن بین دو لایه بیرونی قرار گرفته است. این پانل ها عایق حرارتی عالی، عایق صدا و استحکام ساختاری را ارائه می دهند که آنها را برای کاربردهای مختلف، از ساختمان های مسکونی گرفته تا تاسیسات صنعتی ایده آل می کند.
چرا ساندویچ پانل را انتخاب کنیم؟
- عایق حرارتی: با حفظ سطوح دما مصرف انرژی را کاهش می دهد.
- عایق صدا: آلودگی صوتی را به حداقل می رساند و محیطی آرام تر ایجاد می کند.
- دوام: مقاوم در برابر شرایط آب و هوایی، تضمین طول عمر.
- سهولت نصب: فرآیند ساخت و ساز را ساده و سرعت می بخشد.
- مقرون به صرفه: هزینه های کلی ساخت و نگهداری را کاهش می دهد.
شاید در سال های اخیر نام ساندویچ پانل را شنیده اید اما به طور کامل از ماهیت آن اطلاعی نداشته باشید.
شاید هنوز کاربرد صحیح و موارد استفاده ساندویچ پانل برای شما گنگ و غیر قابل فهم باشد!!!
ممکن است راهکار مناسب تری برای ساخت ساختمان های صنعتی و انبار وجود داشته باشد و شما بی خبر باشید!!!
شاید بخواهید با هزینه کمتر، ساختمانی با کیفیت بالاتر، ایمنتر و با پروسه ساخت سریعتر داشته باشید!!!
همه چیز درباره ساندویچ پانل
اگر بخواهیم به طور خیلی خلاصه و دقیق در رابطه با “ساندویچ پانل چیست؟” صحبت کنیم می توانیم بگوییم پوشش سقف و دیوار سوله، ساختمان پیش ساخته، انواع کانکس، اتاق های حمل بار از جنس ساندویچ پانل هستند. اما سوال اصلی اینجاست دقیقا ساندویچ پانل چیست و از چه موادی تشکیل شده است؟!
پانل از سه لایه تشکیل میشود که شبیه به ساندویچ است به همین جهت به آن ها ساندویچ پانل میگویند. دو لایه ورق آهنی در دو طرف و یک لایه فوم عایق در هسته قرار میگیرد که هدف اصلی استفاده از فوم ایجاد لایه ای عایق در برابر صوت، رطوبت، حرارت و برودت است.
در تولید پانل ساندویچی انواع فوم به کار میرود که کیفیت فوم عایق استفاده شده در تولید پانل، به شدت در کیفیت محصول نهایی موثر است. در حال حاضر فوم پلی یورتان (پلی اورتان) پر کاربردترین نوع فوم در این صنعت به شمار می رود. در ادامه انواع فوم ساندویچ پانل را بخوانید.
تاریخچه ساندویچ پانل
در زمان های قدیم جهت پوشش سقف ویلا، سقف سوله و ساختمان از ورق های موج دار مانند ورق طرح سفال و … استفاده میشد. به دلیل عایق نبودن ورق های آهنی سرما و گرما به راحتی به داخل سازه (ساختمان یا ویلا یا سوله) نفوذ میکرد که مشکل اصلی این نوع پوشش به شمار میرفت.
پس از آن جهت ایجاد عایق برای پوشش سقف از توری و پشم شیشه در زیر سقف های ورقی استفاده شد، که تا حدودی عایق مناسب تری نسبت به ورق آهنی بود. جالب است بدانید ساندویچ پانل برای اولین بار در سال 1937 توسط کلود دورنیه به صورت لانه زنبوری و با پوستههای فشرده شده در حالت پلاستیکی ثبت اختراع شد. ادامه تاریخچه ساندویچ پانل را اینجا بخوانید.
انواع ساندویچ پانل
ساندویچ پانل در دو نوع ساندویچ پانل دیواری و ساندویچ پانل سقفی تولید میشود. ساندویچ پنل دیواری به عنوان جایگزین مناسب دیوارهای آجری و بتنی به شمار می رود.
پانل نوع دیواری برای ساخت سردخانه، اتاق تمیز، دیوار سوله های صنعتی و کانکس مورد استفاده قرار میگیرد و نوع سقفی آن جهت پوشش سقف انواع ساختمان قابل استفاده است.
گاهی نیز شاهد استفاده از پانل سقفی در دیوار ساختمان های صنعتی هستیم که صرفا جهت زیبایی و داشتن فرم و طرح در دیواره ها استفاده میشود.
از یک لایه ورق شادولاین، یک لایه فوم و یک لایه ورق شیاردار در انواع 2 گام، 3 گام و 4 گام به همراه یک گام اورلپ تولید می شود.
انواع ساندویچ پانل دیواری
پنل دیواری نیز دارای انواع مختلفی همچون ساندویچ پانل دیواری پیچ مخفی، پیچ نمایان، دو رو صاف و یک رو ورق است که با توجه به نوع کاربری مجموعه از نوع متناسب آن استفاده می گردد. به طور مثال از پانل دیواری دو رو صاف عموما در ساخت اتاق تمیز (کلین روم) استفاده میشود.
انواع ساندویچ پانل سقفی
پانل های سقفی دارای دو نوع 3 گام و 4 گام هستند، گام ها برآمدگی های موجود بر روی پانل سقفی است که باعث افزایش استحکام و مقاومت پانل ها در سقف میشود. مدل رول فرم ورق های پانل سقفی به شکل ذوزنقه، شادولاین و کروگیت تولید میشود.
با استفاده از انواع ساندویچ پنل سقفی شما یک سقف آببند و مقاوم در برابر عوامل جوی نامساعد مانند بارش برف و باران، زلزله و طوفان های شدید خواهید داشت.
ساندویچ پانل سردخانه
سردخانه یک محیط ایزوله با دما و رطوبت کنترل شده است که برای نگهداری انواع مواد غذایی و دارویی از آن استفاده میشود. کنترل دمای سردخانه توسط موتور (کمپرسور) انجام میشود. اما استفاده از ساندویچ پانل سردخانه به دلیل داشتن یک لایه عایق حرارت و رطوبت از هدر رفت انرژی سرمایی داخل سردخانه جلوگیری میکند.
این خاصیت سبب میشود که به موتور سردخانه فشار کمتری وارد شود. برای پوشش سقف و دیوار سردخانه که در فضای سربسته و به عنوان سازه دوم اجرا میشود، از نوع دیواری این مصالح استفاده میکنند.
ساندویچ پانل اتاق تمیز
اتاق تمیز یک بخش مهم در صنایعی مانند تجهیزات پزشکی، دارویی، الکترونیک و صنایع غذایی است. در اتاق تمیز علاوه بر دما و رطوبت میزان ذرات خارجی، آلودگی و میکروب ها در یک حد تعریف شده و استاندارد قرار دارد.
برای ساخت و اجرای این فضا بهترین متریال، استفاده از ساندویچ پانل کلین روم است زیرا از دو لایه ورق فلزی صاف تشکیل شده که امکان نفوذ و رشد میکروب در آن وجود ندارد و قابلیت شستشو و ضد عفونی نیز دارد. علاوه بر این پانل ساندویچی به دلیل خاصیت عایق خود سبب حفظ تعادل دما و رطوبت محیط نیز میشود.
ضمن اینکه برای اجرای کلین روم از نوع دو رو صاف استفاده میکنند تا امکان نفوذ و رشد میکروب کنار شیار ورق پنل وجود نداشته باشد.
انواع فوم در ساندویچ پانل
همانطور که گفتیم لایه میانی یا هسته ساندویچ پانل از جنس فوم عایق است که این فوم ها هر کدام دارای مشخصات فنی متفاوتی هستند، اما از ویژگی هایی که تمام این فوم ها از آن برخوردار هستند میتوان به مقاومت در برابر فشار، وزن سبک، مقاومت در برابر حرارت، رطوبت و تغییرات شرایط آب و هوایی اشاره کرد. از معروف ترین و پرکاربردترین فوم هایی که در پانل ها استفاده میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
هر کدام از این نوع فوم ها برای یکسری از کاربریها مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع ورق در ساندویچ پانل
پوشش رویی و زیرین ساندویچ پانل از جنس ورق فلزی است که در انواع گوناگونی تولید میشوند. ورق فلزی از ساختار کلی ساندویچ پانل در برابر عوامل نامساعد محیطی محافظت میکند. همچنین ورق های فلزی ساندویچ پانل با درجات مختلف در برابر حرارت، رطوبت، حریق و نیروهای مکانیکی مقاومت دارند.
ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه یکی از رایجترین متریالها برای ساخت ساندویچ پانل است. این ورقها از فولاد با روکش روی تشکیل شدهاند که به آنها مقاومت بالایی در برابر خوردگی و زنگزدگی میدهد.
ورق آلوزینک
ورق آلوزینک، هم خانواده ورق گالوانیزه به حساب میآید، اما با یک تفاوت کلیدی:
پوشش ورق آلوزینک به جای فلز روی (زینک) خالص، از آلیاژی متشکل از روی و آلومینیوم است.
به همین دلیل ورق آلوزینک نسبت به ورق گالوانیزه مقاومت بالاتری در برابر حرارت و رطوبت دارد.
ورق آلومینیوم
از ویژگیهای بارز ورق آلومینیوم این است که بالاترین میزان مقاومت در برابر حرارت و رطوبت را دارد. در عین حال در برابر حریق و آتش سوزی کمترین میزان مقاومت را دارد. همچنین به دلیل انعطاف پذیری بالا از مقاومت مکانیکی پایینی برخوردار است.
رول فرم این ورق برای متراژهای بالای 1000 متر باز میشود و قیمت بالاتری نسبت به سایر ورق ها دارد. از ورق آلومینیوم معمولا در مناطق شمالی و جنوبی کشور به دلیل شرجی و رطوبت بالا استفاده میشود.
در مطلب انواع ورق ساندویچ پانل میتوانید مشخصات و ویژگیهای مربوط به هرکدام از ورق های پوششی ساندویچ پانل را مطالعه کنید.
مشخصات فنی ساندویچ پانل
برای تهیه ساندویچ پانل باید مشخصات فنی و اطلاعات اولیه محصول مورد نظر خود را بدانید.
به لحاظ ساختاری ساندویچ پانلهای دیواری به صورت صاف و بدون برجستگی طراحی و تولید میشوند. علاوه بر این لبه پانلهای دیواری نیز به صورت فاق و زبانه طراحی شده تا در هنگام نصب در یکدیگر فرو رفته و درزبندی و آببندی پنلها به درستی صورت گیرد.
ساندویچ پنل دیواری نیز به دو صورت پیچ نمایان و پیچ مخفی تولید می شوند که نمونه پیچ مخفی آن از قیمت بالاتری برخوردار است.
ساندویچ پنل سقفی به صورت گامدار طراحی میشوند که این گام ها در افزایش مقاومت خمشی و تحمل بارهای ناشی از بارش برف موثر هستند. پنل سقفی به صورت2 گام، 3 گام یا 4 گام (بدون شمارش اورلپ) طراحی میشوند که لبه آن به شکل اورلپ طراحی شده تا در هنگام نصب بر روی پانل کناری بنشیند.
طول، عرض و ضخامت
در این بخش به مهمترین مشخصات فنی پانل ها اشاره خواهیم کرد:
ضخامت
- ضخامت پانل دیواری: ضخامت پانل دیواری بسته به نوع کاربری پروژه بین 3 الی 20 سانتیمتر در نظر گرفته میشود. لازم به ذکر است ضخامت بیش از 7 سانتی متر در انواع سردخانه های بالای صفر و زیر صفر کاربرد دارد.
- ضخامت پانل سقفی: ضخامت پانل سقفی بین 3 الی 10 سانتیمتر بر اساس نوع کاربری پروژه تعیین میشود. استفاده از پانل های سقفی 2 سانت به جهت مقاومت ضعیف پیشنهاد نمی گردند.
طول
طول ساندویچ پانل با توجه به نیاز و درخواست مشتریان برش خواهد خورد. توجه داشته باشید که هر شیت ساندویچ پانل حداکثر در طول 12 الی 13 متر برش میخورد، زیرا طول تریلرها امکان حمل بیش از این مقدار را نخواهد داد.
عرض
عرض مفید به معنی میزان سطح دیوار یا سقفی است که با ساندویچ پانل پوشیده می شود که بسته به هر شرکت تولیدکننده متفاوت خواهد بود؛ اما عرض غیر مفید به معنی عرض پانل به همراه فاق و زبانه در مدل دیواری و اورلپ در پنل سقفی است.
- دیواری: عرض غیر مفید ساندویچ پانل دیواری کیان 1.02 متر است و عرض مفید 1 متر است.
- سقفی: عرض غیر مفید ساندویچ پانل سقفی کیان 1.08 متر و عرض مفید 1 متر است.
وزن ساندویچ پانل
ساندویچ پانل ها از لحاظ وزنی در هر متر مربع حدودا 10 کیلوگرم و از لحاظ مقاومت، قابلیت تحمل تا 1000 کیلوگرم را هر متر مربع دارند.
مزایای استفاده از ساندویچ پانل
از مهمترین مزایای ساندویچ پانل که سبب شده در حال حاضر جایگزین مصالح سنتی باشند میتوان به قیمت مناسب، وزن کم، سهولت در جا به جایی و حمل و نقل، عایق حرارتی، رطوبتی، سرعت در تولید و کاهش زمان اجرای پروژه اشاره کرد. علاوه بر این ساندویچ پنل ها از نظر میزان مقاومت فیزیکی و مکانیکی نیز عملکرد بسیار خوبی دارند.
کاربرد ساندویچ پانل
از ساندویچ پانل به دلیل مزایای فراوان در طیف وسیعی از کاربریها استفاده میشود.
کاربرد ساندویچ پانل در سوله
یکی از مهمترین و اصلی ترین کاربردهای ساندویچ پانل ساخت انواع سوله انبار مواد غذایی، سالن ورزشی، استخر، سالن پرورش قارچ، نگهداری و پرورش طیور، آشیانه هواپیما، تره بار و نمایشگاه است. استفاده از ساندویچ پانل در ساخت سوله علاوه بر قیمت مناسب نسبت به آجر و سیمان، کاهش زمان اجرای پروژه و کاهش دستمزد نیروهای انسانی میشود.
کاربرد ساندویچ پانل در کانکس
در حال حاضر کانکس ها در دو مدل کانکس پانلی و کانکس ورقی تولید میشوند. مزیت کانکس های پانلی نسبت به کانکس های ورقی مقاومت فیزیکی و مکانیکی بالاتر و عایق حرارتی و رطوبتی بیشتر است. برای تولید کانکس پانلی از انواع ساندویچ پانل با فوم و ورق های متفاوت استفاده میشود.
کانکس ها در انواع مختلف و با کاربریهای متفاوتی مانند نگهبانی، مسکونی، کارگاهی، مدیریتی، امدادی، سرویس بهداشتی، مدرسه و غیره تولید میشوند.
کاربرد ساندویچ پانل در اتاق حمل بار
پخش و توزیع مواد غذایی فاسد شدنی مانند گوشت و مرغ در سطح شهر با استفاده از وسایل نقلیه نیمه سنگین مانند نیسان و کامیونت انجام میشود. در حال حاضر از ساندویچ پانل پلی اورتان برای تولید اتاق حمل بار یخچالی استفاده میشود. ساندویچ پانل علاوه بر وزن کم، عایق حرارتی و رطوبتی با محیط بیرون ایجاد میکند و از اتلاف انرژی سرمایی اتاق حمل بار جلوگیری میکند.
نصب ساندویچ پانل
نصب ساندویچ پانل فرایندی ساده و سریع است اما مستلزم رعایت نکات خاصی است، به همین دلیل توصیه میکنیم برای جلوگیری از آسیب به پانل ها و زیان مالی حتما از یک تیم مجرب و زبده در این زمینه کمک بگیرید.
به صورت کلی برای نصب و اجرای ساندویچ پانل به لوازمی از جمله: دریل، دستگاه برش ساندویچ پانل ، دستگاه جوش، سنگ فرز، گرد بر، چسب پلی یورتان، پیچ مناسب نصب پانل و فیتر و … نیاز خواهیم داشت. همچنین برای درزبندی و آببندی پنل ها نیز از انواع ورق فلاشینگ استفاده میشود.
نصب ساندویچ پانل دیواری
نصب ساندویچ پانل دیواری و سقفی با توجه به نوع ساختار با یکدیگر متفاوت است. لبه پانل های دیواری به صورت فاق و زبانه طراحی شده که در هنگام نصب و اجرای پانل دیواری باید به چفت شدن دقیق پانل ها، طرز قرارگیری پانل (افقی یا عمودی) و آببندی و درزبندی اصولی پانل توجه شود.
نصب ساندویچ پانل سقفی
پانل های سقفی در دو نوع 3 گام و 4 گام طراحی میشوند. لبه انتهایی پانل سقفی به صورت اورلپ بوده که جهت درزبندی و هوابندی بر روی پانل کناری مینشیند. همچنین پیش از نصب ساندویچ پانل سقفی جهت هدایت آب باران به سطح زمین، ورق آبرو (گاتر) را بر روی سقف نصب میکنند.
قیمت ساندویچ پانل
ساندویچ پنل ها از لحاظ قیمت نسبت به سقف های سنتی تیر ورقی بسیار ارزان تر و از لحاظ کیفیت از سقف های سنتی و سقف های ورق آهنی (شیروانی) کیفیت بالاتری دارند. به همین دلیل است که میگوییم این محصول میانرده از لحاظ قیمتی ضمانت داشتن بنایی با کیفیت برای سالیان طولانی است.
شرکت کیان پانل عضو تولید کنندگان ساندویچ پانل و قطعات فلزی برای صنایع نفت و گاز کشور با بیش از دو دهه سابقه در تولید و ارائه خدمات توانسته است همواره برندی قابل اطمینان برای مشتریان باشد.
سوالات متداول
از ساندویچ پانل میتوان برای ساختمان مسکونی استفاده کرد؟
بله از ساندویچ پانل برای پوشش دیوار و سقف ساختمان های مسکونی استفاده میشود. از لحاظ مقاومت و پایداری در برابر شرایط جوی و بارش مستمر نزولات آسمانی از کیفیت بالایی برخوردار است.
تفاوت ساندویچ پانل دیواری با ساندویچ پانل سقفی در چیست؟
ساندویچ پانل های دیواری از لحاظ رول فرمینگ و توان تحمل بار با ساندویچ پانل سقفی متفاوت است. پانل دیواری دارای شیار های کوتاه تر و بدون گام است. از ساندویچ پانل های سقفی می توان برای دیوار ساختمان های صنعتی نیز استفاده نمود.