ساخت سوله با ساندویچ پانل

سوله با ساندویچ پانل

سوله یک سازه بزرگ فلزی با دهانه‌ عریض است که برای انواع مختلف کاربری ساخته می‌شود. در حال حاضر سوله‌ها با استفاده از مصالح پیش ساخته مانند ساندویچ پانل اجرا می‌شوند.

ساخت سوله عموما برای کاربردهایی نظیر انبار محصول، خطوط تولید کارخانجات، پوشش فضاهای بزرگ جهت اسکان موقت و تصفیه خانه های آب و فاضلاب مورد استفاده قرار می‌گیرد. در گذشته دیوار سوله با استفاده از مصالح سنتی (آجر و سیمان) و برای پوشش سقف سوله نیز از انواع ورق فلزی (گالوانیزه، آلوزینک) استفاده می شد.

مزایای ساخت سوله با ساندویچ پانل

ساندویچ پانل ها جایگزین مناسبی برای آجر و سیمان هستند. از چند جهت ساخت سوله با ساندویچ پانل مناسب خواهد بود که در ادامه به تعدادی از این فواید اشاره خواهیم کرد:

  1. افزایش سرعت ساخت و ساز و کاهش خطرات ناشی از دیوار چینی و ریزش مصالح
  2. هزینه ی ساخت سوله با ساندویچ پانل پایین تر از هزینه مصالح سنتی و اجرت کارگر است.
  3. سقف سوله با ساندویچ پانل عایق مناسب تری است و دمای کمتری را به محیط داخل سوله انتقال می‌دهد.
  4. ساندویچ پانل سقفی شرایط آب بند بهتری نسبت به سایر پوشش ها دارد.
  5. نصب درب و پنجره روی پانل های دیواری آسان و سریع است.
  6. در صورت وقوع زلزله خطرات ناشی از ریزش آوار در سوله های ساندویچ پانلی بسیار پایین است.
  7. وزن ساندویچ پانل ها بسیار کمتر از دیوارهای سنتی و سایر مصالح پیش ساخته است که منجر به کاهش وزن کلی سازه و مقاومت بالاتر می‌شود.
  8. از دیدگاه مراجع نظارتی نظیر بهداشت و استاندارد های GMP، ساندویچ پانل بهترین گزینه برای ساخت سوله است.
  9. قابلیت ایجاد تغییرات احتمالی در طرح های توسعه کارخانجات به مراتب آسانتر و سریعتر است.

معایب ساخت سوله با آجر

ساخت دیوار سوله با آجر و ملات به زمان زیاد و هزینه بالایی نیاز دارد و چون دیوار سوله ها ارتفاع بالایی دارند خطرات و تلفات جانی زیادی برای دیوار کشی به همراه خواهد داشت. ساخت سقف سوله نیز با ورق های آهنی موجب می شد گرمای بسیار زیادی در داخل سوله ایجاد شود و به نوعی انجام فعالیت و اسکان در زیر سقف این سوله ها امکان پذیر نبود.

مقایسه هزینه ساخت دیوار آجری با پانلی

اگر قصد داشته باشیم هزینه‌های یک سوله که با استفاده از سیمان و آجر بنا شده را با یک سوله ساندویچ پنلی مقایسه کنیم باید بگوییم که برای اجرای دیوار آجری 30 سانتی در متراژ 100 متر مربع، تعداد 235 آجر نیاز است که این تعداد با احتساب قیمت هر آجر 3000 تومان، در مجموع 705 هزار تومان هزینه تهیه آجر است.

همچنین 0.15 درصد سیمان استفاده شده در هر متر مکعب با مبلغ 1.600 تومان، 240 هزار تومان هزینه تهیه سیمان است که در مجموع با هزینه تهیه آجر،  945 هزار تومان  قیمت ساخت یک متر مربع دیوار آجری است.

در صورتی که قیمت 1 متر مربع دیوار پانلی حدودا 700 هزار تومان است. البته آیتم‌های دیگری بر روی قیمت تمام شده ساخت سوله آجری و پانلی تاثیرگذار است. به طور مثال هزینه دستمزد اجرای دیوار دو رونما آجر در حال حاضر 270 هزار تومان است در حالی که هزینه اجرای دیوار پانلی 70 هزار تومان در هر متر مربع است.

علاوه بر این زمان اجرای پروژه برای 1000 متر دیوار ساندویچ پانلی حدود 1 ماه است اما اجرای 1000 متر دیوار آجری 2 ماه زمان‌بر است. طبیعتا در بازه زمانی بیشتر هزینه‌های بیشتری باید برای بیمه مسئولیت مدنی، هزینه ایاب ذهاب، غذا، اسکان نیروهای انسانی و داربست باید پرداخت شود. علاوه بر این برای زیرسازی دیوار آجری 4 متر به بالا به یک شناژ افقی با ناودانی دوبل نیاز است که یک هزینه مازادی را به هزینه‌های قبلی اضافه می‌کند.

با توجه به موارد گرفته شده هزینه ساخت یک دیوار پانلی از همه کمتر، سپس یک دیوار آجری دو رو نما و در نهایت هزینه ساخت دیوار آجری یک رو نما یک رو سنگ از همه بیشتر است.

ساندویچ پانل سوله

انواع کاربری سوله

از سوله در طیف گسترده‌ای از کاربری‌ها استفاده می‌شود.

  • سوله تولید مواد دارویی
  • تولید مواد شوینده
  • صنایع پلاستیک
  • مواد آرایشی و بهداشتی
  • تولید قطعات فولادی
  • سوله انبار مواد غذایی
  • سوله ورزشی
  • سالن پرورش قارچ
  • سوله مرغداری
  • آشیانه هواپیما
  • سوله تره بار
  • نمایشگاه

برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه نیز می‌توانید به مطلب کاربرد ساندویچ پانل در ساختمان سازی مراجعه نمایید.

مراحل ساخت سوله با ساندویچ پانل

ساندویچ پانل‌ها به دلیل خاصیت عایق حرارتی و صوتی، سبکی و مقاومت بالا، از جمله مواد ساختمانی مناسب برای ساخت سوله‌ها به شمار می روند. برای ساخت سوله با ساندویچ پانل، مراحل زیر را می‌توان دنبال کرد:

مشاوره

مرحله اول در ساخت سوله، مشاوره و تهیه زمین متناسب با کاربری سوله است.

طراحی سوله

ابتدا باید طراحی سوله را به صورت دقیق انجام داد و مشخص کرد که چه تعداد و چه اندازه‌ای پانل‌های ساندویچی در آن مورد نیاز است.

خرید ساندویچ پانل

پس از طراحی، باید پانل‌های ساندویچی را با ابعاد مورد نیاز خریداری کرد و آن‌ها را به محل ساخت سوله انتقال داد.

اجرای فونداسیون

در این مرحله هرچقدر زمین تراز تر باشد، استحکام سازه بالاتر می رود و از مصالح کمتری استفاده می شود. می توان به دو روش فونداسیون را اجرا کرد:

روش روکار

در این روش فونداسیون بر روی سطح زمین اجرا شده، و برای اجرای آن بر روی سطح زمین قالب می‌بندند.

روش توکار

در این روش ابتدا با بیل مکانیکی خاک برداری صورت گرفته و با نایلون حفره را می‌پوشانند تا بعد از بتن ریزی، رطوبت بتن از بین نرود.

ستون گذاری

در این مرحله ابتدا مش ها (میلگرد) بافته شده و بولت ها در جای خود قرار می‌گیرند، سپس بتن ریزی انجام شده و ستون ها با جرثقیل به بولت ها با مهره متصل می شوند.

قرار دادن رفترها (rafter)

 تیرهای اصلی سقف یا همان رفترها ابتدا با پیچ و مهره به هم متصل شده، سپس با کمک جرثقیل در جای خود قرار می‌گیرند. این کار را به صورت فریم به فریم انجام می‌دهند.

اجرای استرات

قوطی‌هایی هستند که وظیفه آن ها انتقال نیرو در قاب‌ها است. همچنین استرات ها چون به جان تیر یا ستون ها متصل می‌شوند، نقش تکیه گاه جانبی را نیز ایفا می‌کنند.

اتصال بادبند

از بادبند ها برای مهار نیروی جانبی مثل نیروی باد یا زلزله استفاده می شود. این عضو به صورت کششی طراحی شده که قاب ها را به هم متصل می کند.

اجرای والپست

وال پست نیروهای جانبی مانند نیروی باد یا زلزله ی وارد شده به دیوار را به اسکلت ساختمان انتقال می‌دهد.

پرلین

پرلین یا همان پروفیل  Z که عملکردی شبیه به تیر دارد و به بال تیرهای اصلی متصل می‌شوند. وظیفه اصلی پرلین در سوله تحمل وزن سقف شیب دار است. از پرلین برای اتصال دیوارها و ستون هایی با فواصل زیاد نیز استفاده می شود.

گیرت

گیرت ها برای زیر سازی دیوار هستند که در صورت استفاده نکردن از گیرت می توان از پروفیل قوطی استفاده نمود.

میل مهاربند

بین هر دو پروفیل Z شکل سقفی معمولا دو تا میل مهاربند یا سگراد متصل میکنند. سگراد ها از کمانش پیچشی پرلین ها جلوگیری کرده و آن ها را قوی تر می کنند.

نصب ساندویچ پانل

پس از نصب سازه‌ی فلزی، نوبت به نصب ساندویچ پانل می‌رسد که پانل‌ها توسط پیچ‌های سرمته واشردار گالوانیزه به زیرسازی متصل می‌شوند. در این فرایند ابتدا پانل‌های سقفی و سپس پانل‌های دیواری نصب می‌شود.

نصب آبرو

ورق آبرو جزو متعلقات نصب ساندویچ پانل است که پیش از اجرای ساندویچ پانل سقفی نصب می‌شود. ورق آبرو (گاتر) وظیفه هدایت آب حاصل از بارش برف و باران به سمت زمین را برعهده دارد. آبرو در دو نوع آبرو جعبه‌ای و آبرو لندنی تولید می‌شود.

نصب پوشش سقف

ساندویچ پانل های متناسب با کاربرد سوله را خریداری کرده و سپس با استفاده از پیچ و فیتر به اسکلت سوله متصل می شود.

نصب پوشش دیوار

پانل های دیواری بر روی زیرسازی جایگذاری می‌شوند، سپس با استفاده از پیچ های سرمته واشردار گالوانیزه به اسکلت پیچ می شوند.

نصب فلاشینگ

جهت آب‌بندی و درزبندی ساندویچ پانل های دیواری و سقفی از انواع ورق فلاشینگ استفاده می‌شود. این کار از نفوذ رطوبت به داخل سوله جلوگیری می کند.

نصب درب‌ها و پنجره‌ها

پس از نصب پانل‌های ساندویچی، باید درب‌ها و پنجره‌ها را نصب کرد. جنس درب و پنجره‌ها بر اساس سلیقه و درخواست کارفرما از نوع pvc یا آلومینیومی انتخاب می‌شود.

جهت دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه به مطلب انواع درب سوله صنعتی مراجعه نمایید.

نصب سیستم‌های برقی و مکانیکی

در این مرحله باید سیستم‌های برقی و مکانیکی سوله را نصب کرد. این شامل سیستم‌های نورپردازی، گرمایش، سرمایش، تهویه مطبوع و آب‌شویی است.

تزئین و تکمیل داخلی و خارجی سوله

این مرحله شامل نصب دیوارپوش و کفپوش های داخلی از جنس PVC یا اپوکسی است.

نصب ساندویچ پانل

باید در نظر داشته باشید در این پروسه بیشترین زمان صرف ساخت استراکچر سوله و زیرسازی ساندویچ پانل و نصب پانل های سقفی و دیواری خواهد شد.

اجزاء تشکیل دهنده سوله

مهمترین اجزاء ساخت سوله دو مورد را شامل می شود:

استراکچر سوله

بخش اسکلت سازه است که به صورت فلزی و بتنی اجرا می شود. استراکچر و بخش فلزی سوله از اجزای متعددی تشکیل شده است که در ادامه به اجزا و عناصر تشکیل دهنده اسکلت سوله اشاره می‌کنیم.

  • ستون: مهم ترین عضو اسکلت سوله
  • تیر: تیرهای اصلی سوله
  • پرلین: پروفیل Z شکل
  • بادبند (نبشی L): اجزای ضربدری شکل که در سقف و دیوار به کار می‌رود و از جنس میلگرد یا قوطی است.
  • نبشی فلنج استی (سینه بند): نبشی که از پرلین (پروفیل z) به تیر وصل می‌شود.
  • رفتر: مجموع 2 تیر که به صورت شیبدار برای ساخت سقف سوله از آن استفاده می‌شود.
  • والپست: ستون نگهدارنده دهانه اول و آخر که سازه را در برابر بار های جانبی مانند باد و زلزله مقاوم می‌کند.
  • بولت: نوعی پیچ از جنس میلگرد است که برای متصل کردن بخش تحتانی ستون به فونداسیون استفاده می‌شود.
  • میل مهار: میلگرد دو سر رزوه ای که با مهره به پرلین ها متصل می‌شود.
  • گیرت (Girt): از جنس پروفیل z یا ناودانی است و از سمت بیرون، به بال ستون جوش می‌شود و جهت زیرسازی پانل دیواری استفاده می‌شود.
  • استرات: استرات ها قاب ها را به هم متصل میکند. استرات ها به صورت افقی هم به ستون و هم به تیر وصل می‌شوند و در دل ستون (جان ستون) جوش می‌شوند و از جنس قوطی یا لوله هستند.
  • سگراد (sagrod): اغلب از جنس میلگرد است و از یک پرلین به پرلین بعدی متصل می‌شود.
  • پوشش سوله: ساندویچ پانل دیواری و سقفی
ساخت سوله با ساندویچ پانل

پوشش سوله

در حال حاضر برای پوشش دیوار و سقف سوله از مصالح ساختمانی پیش ساخته مانند ساندویچ پانل دیواری و سقفی استفاده می‌شود. ساندویچ پانل‌ های مورد استفاده جهت ساخت سوله بر اساس نوع کاربری و موقعیت قرارگیری پروژه در انواع گوناگونی تولید می‌شوند.

ورق به کار رفته در ساخت ساندویچ پانل سوله: گالوانیزه، آلوزینک یا آلومینیوم

فوم های عایق: فوم پلی اورتان، اکس پی اس یا پشم سنگ

برای دریافت اطلاعات بیشتر از ویژگی‌ها و جزئیات فوم پلی اورتان، اکس پی اس و پشم سنگ به مقاله انواع فوم ساندویچ پانل مراجعه نمایید.

انواع سوله

سوله‌ها به صورت کلی در دو نوع فلزی و یا ترکیبی از بتن و فلز ساخته می‌شوند.

سوله فلزی

سوله های فلزی دارای دو بخش اسکلت (استراکچر) و پوشش سوله هستند. بخش استراکچر سازه از تیرورق و قطعات فلزی تشکیل شده که بهم جوش داده می‌شوند. پوشش سوله نیز از جنس ساندویچ پانل یا مصالح سنتی است.

بخش استراکچر و زیرسازی (آهن کشی) مهمترین بخش ساخت سوله به شمار می رود و استقامت و تحمل فشار بار و انتقال بار حاصل از وزن بارش های فصلی و سرعت باد منطقه را استراکچر سوله تحمل خواهد کرد و به زمین انتقال خواهد داد.

سوله فلزی

سازه سوله های فلزی وزن کمتری دارند و نسبت به میزان هزینه و زمان ساخت بازدهی مناسبی در طول زمان خواهند داشت.

به همین دلیل ساخت سوله ی فلزی بسیار رایج تر است. برای سقف و دیوار سوله های فلزی عموما از ساندویچ پانل سقفی و ساندویچ پانل دیواری استفاده می شود. نصب ساندویچ پانل به طور صحیح روی آهن کشی های استراکچر سوله بسیار مهم است و روی ماندگاری سازه تاثیر بسزایی خواهد داشت.

سوله lsf

سوله ال اس اف1 یکی از انواع سازه‌های فلزی است که با استفاده از یک سیستم سبک فولادی (lsf) از جنس ورق گالوانیزه اجرا می‌شود. این سازه‌ها وزن بسیار سبک و قیمت مناسبی دارند. از سازه‌های سبک ال اس اف اغلب در ساخت ساختمان‌های پیش ساخته ویلایی و مسکونی استفاده می‌شود.

امروزه اسکلت ال اس اف به علت سرعت بالا در اجرا و نصب، کاهش وزن ساختمان و در نتیجه کاهش هزینه ساخت سوله، از محبوب ترین اسکلت ها به شمار می آید. سوله ال اس اف مقاومت خوبی در برابر فشار، ضربه، زلزله و آتش دارد.

سوله تیر ورقی

سوله‌های تیر ورقی با استفاده از ورق فولادی با ضخامت بالا ساخته می‌شوند. این سازه‌ها وزن بالاتری نسبت به سوله‌های lsf دارند و در نتیجه قیمت ساخت این سوله‌ها بر اساس وزن نیز بیشتر خواهد بود. از سوله‌های تیر ورقی عموما برای ساخت کارخانجات تولید قطعات و ماشین آلات سنگین که نیاز به جرثقیل سقفی دارند استفاده می‌شود.

سوله بتنی

در بخش اسکلت (استراکچر) سوله های بتنی از قطعات پیش ساخته بتنی استفاده می‌شود. ستون های بتنی و تیرهای بتنی آماده، به محل اجرای پروژه ارسال می شوند و توسط انکر بولت به یکدیگر متصل می گردند.

عموما دیوار سوله های بتنی از پانل های بتنی پیش ساخته استفاده می‌شود. برای سقف سوله های بتنی عموما از ساندویچ پنل سقفی و یا ترکیب پشم شیشه و ورق آهنی است.

سوله با جان سینوسی

تیر ورق ساختاری H شکل دارد که به دو لبه کناری بال ستون، و ورق میانی را جان ستون می‌گویند.

در سا خت سوله هایی با جان سینوسی، از تیر ورق هایی استفاده می‌شود که در قسمت جان، ورق فولادی را به شکل سینوسی درآورده و سپس به قسمت بال تیر جوش داده می‌شود. سینوسی کردن جان تیر، برای افزایش استحکام انجام می‌شود.

سوله خرپایی

 سوله خرپایی دارای وزنی نسبتا کم اما مستحکم است. خرپا سازه ای با واحدهای مثلثی است، که چون عضوی باربر است، تحمل کشش و فشار زیادی را دارد. این سوله دارای استحکام بسیار بالایی است اما مدت زمان ساخت آن به علت ساخت خرپاها کمی طولانی است.

انواع سوله از نظر شکل سقف

دسته بندی دیگر سوله که بر اساس ظاهر صورت می‌گیرد دسته بندی سوله ها بر اساس سقف سوله است.

سقف شیب دار

سقف شیب دار یکی از پر استفاده ترین مدل سقف در سوله ها است. در سازه های صنعتی و سوله ها مهم ترین عامل انتخاب و خرید هر عضو دوام بالا، پایداری و مقرون به صرفه بودن آن عضو است. این نوع سقف ها از امنیت بالا و نصب و اجرای راحتی برخوردارند.

شیب سقف ها  عامل بسیار مهمی است که بر روی استحکام سازه تاثییر مستقیم    دارد. سقف ها با شیب زیاد باعث ناپایداری ساختار سازه می شود. شیب هر سقف بر اساس منطقه جغرافیایی تعیین می شود برای مثال در مناطق باد خیز نمی توان از سقف هایی با شیب زیاد استفاده کرد، زیرا سقف با شیب زیاد در برابر باد های شدید و دیپر عوامل جانبی آسیب پذیر است.

سقف قوسی یا UBM

سقف سوله های UBM دارای قوس و یا منحنی بوده، و بسیار سبک و مقاوم است. زیرسازی این سقف‌ها به شکل قوسی بوده و ساخت سوله به این روش علاوه بر ایجاد یک ظاهر جذاب و زیبا سبب سبک سازی اسکلت سوله در دهانه و ارتفاع زیاد می‌شود.

به دلیل شکل منحنی سقف، در برابر بار زلزله، برف و باد مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهد اما ارتفاع راس قوس به عواملی مانند دهانه سوله و موقعیت جغرافیایی محل اجرا بستگی دارد. طول دهانه در سوله UBM بین 10 تا 36 متر است.

سه نوع سوله با سقف UBM داریم :

  • زمین به زمین
  • زمین به ستون
  • ستون به ستون
سوله بتنی

سوله های بتنی از لحاظ پایداری شرایط مناسبی دارند اما وزن کل سازه را بالا می برند. هزینه نصب و راه اندازی و زمان تولید سوله های بتنی بالاتر از سوله های فلزی است. به همین دلیل سوله های بتنی کمتر ساخته می‌شوند و گاهاً توجیه اقتصادی ندارند.

نتیجه گیری

نکته ی نهایی استفاده از نصابان حرفه ای جهت نصب انواع سوله و ساختمان پیش ساخته است. همچنین برای داشتن یک سازه با دوام می‌بایست از مصالح و متریال با کیفیت استفاده کنید.

شرکت کیان پانل تولید انواع ساندویچ پانل سقفی و دیواری را از سال 1382 آغاز نموده است و توانسته است محصولی با کیفیت را به بازار عرضه نماید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با ساخت سوله با ساندویچ پانل، هزینه ساخت سوله، دریافت مشاوره فنی و استعلام قیمت ساندویچ پانل می‌توانید با بخش فنی و فروش شرکت کیان پانل در ارتباط باشید.


مقالات مرتبط

سوله انبار مواد غذایی

سالن مرغداری

سوله ورزشی

سوالات متداول ساخت سوله با ساندویچ پانل

مراحل ساخت سوله به چه صورت است؟

مراحل ساخت سوله شامل برداشت ابعاد و متراژ پروژه، تهیه نقشه‌های شاپ، تهیه مصالح مورد نیاز و نصب و اجرا می‌باشد.

هزینه ساخت سوله چه قدر است؟

هزینه ساخت سوله بر اساس کیلو محاسبه می‌شود و قیمت ساخت هر کیلو در حدود 60 الی 70 هزار تومان است.

چه فاکتورهایی بر روی تعیین وزن هر متر مربع سوله تاثیرگذار است؟

ابعاد دهانه سوله، ارتفاع سوله، محل اجرای سوله و یا داشتن جرثقیل سقفی بر روی میزان وزن هر متر مربع سوله تاثیر دارد.

  1. قاب بندی فولادی سبک ↩︎
میانگین 5

مطالب مشابه

پاسخی بگذارید